Biohumus i media

Äntligen Hemma med Bosse Rappne

I Äntligen Hemma tipsar Bosse Rappne, programledare och trädgårdsmästare vid Slottsträdgården i Ulriksdal, om ett annorlunda gödsel som verkligen fungerar – maskbajs (Biohumus).

Maskgödsel är inte bara ekologiskt och helt naturligt, det ger utmärkt näring åt växter och fungerar lika bra att använda i krukor som i rabatter. Du kan antingen strö det någon centimeter ovanpå befintlig jord, eller blanda det med jorden. Eller så kan du lösa upp det med vatten och duscha blandningen direkt på växterna. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro, är gödslet luktfritt.

– Maskgödsel främjar blomning, ger friska växter och ett bra mikroliv – precis det som behövs i naturen, säger Bosse Rappne i Äntligen hemma.

En annan fördel med gödslet, som också kallas Vericompost, är att det hämmar tillväxten av vissa svampstammar och onyttig bakterieflora. Så hur tillverkas komposten? I Sveriges första storskaliga anläggning jobbar 35 miljoner daggmaskar med att bryta ner hästgödsel och organiskt avfall

Sommar med Ernst i TV4

Vid anläggandet av en kryddträdgård finns det flera olika härliga aspekter att tänka på.
När Ernst skapar och konstruerar sin kryddträdgård lägger han stor vikt på placering av gården och i detta fall är det viktigt för Ernst att kryddträdgården är placerad nära köket så att han lätt ska kunna hämta kryddor. Ernst stenlägger även platsen med återvunnen gatsten och platsbygger odlingslådor med smarta stålkantslister.
Vid plantering använder sig Ernst av bra näringsrik jord och maskgödsel.
Ernst rekommenderar er att plantera växterna glest så att de har en chans att växa till sig.

Arbetarbladet

Tillgången på ekologisk gödsel i Sverige är betydligt mindre än efterfrågan.
I Hofors testas nu en ny unik metod för att få fram gödsel i stor skala.
Lösningen: maskar.

De bönder som har tillgång till större djur har möjlighet att producera ekologiskt gödsel, men enligt Pirja Gustafsson, företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, kommer huvuddelen av ekogödseln på den svenska marknaden från utlandet, främst Danmark.

– Danmark har, till skillnad från oss, ett överskott på nötkreatur. Men vi kan inte vara beroende av deras överskott, det är inte hållbart, säger hon.

Företaget som börjat med maskodlingen heter Vermigrön och maskarna har precis importerats från USA och står förpackade i stora lådor fyllda av jord. Just nu finns en halv miljon maskar på plats men inom ett par månader beräknas det vara över en miljon. Läs mer

Gefle Dagblad

En maskfabrik håller på att byggas i Hofors. Maskarna ska producera ekologiskt gödsel. Ägaren räknar med att tio personer ska vara sysselsatta i verksamheten.

Ahmet Bahceci har startat en maskodling i en byggnad mitt ute i skogen i Hofors. Maskarna äter trädgårdsavfall och matrester och bajsar ut ekologiskt gödsel i hög takt.

– Maskarna har slem som gör att avföringen innehåller massor med näring och mineraler, detta gör att jorden blir extra näringsrik, säger Ahmet Bahceci, som investerat miljontals kronor i sitt företag Vermigrön.

Maskarna har importerats från USA och kallas Red Californa. De är framtagna just för uppgiften att omvandla trädgårdsavfall och kompost till näringsrik jord.

Läs mer!

Farbror Grön - Johannes Wätterbäck

"Visste du att man kan odla ramslök i kruka? Vi har hållit vår ramslök vid liv i flera år i gamla konservburkar. Här berättar vi hur vi får till en riktigt bra ramslöksjord."

Maskgödsel är 100 % maskbajs från daggmaskar som dessutom är kravmärkt. Gödslet tillför både struktur, svag näring och hjälper till att hålla fukten. Man kan använda maskgödslet utomhus i både pallkragar och krukor men även inomhus till både plantor som senare ska planteras ut eller till krukväxter som lever hela sitt liv i inomhusmiljö. När helst du vill ha in lite mer stuns till en planteringsjord kan du använda maskbajs. Du kan även toppdressa krukor genom att strö ut maskbajset ovanpå.

Läs hela inlägget på Johannes fantastiska blogg!

Kontakta oss
Tel: +46 73-789 69 07
Följ oss

© Copyright biohumussweden.se